Üroloji Uzmanı

İzmit - Kocaeli

Megaüreter ve Üreterosel (Renal Duplikasyon)

renal duplikasyonBazen tek olarak vücudun her iki yanında bulunması gereken böbrek hatalı olarak vücudun tek ya da her iki tarafında çift böbrek olarak bulunabilir. Renal duplikasyon olarak adlandırlan bu durum sıklıkla prenatal hidronefroz olarak saptanır.

Renal duplikasyon kendi başına bir hastalık olmasa da beraberinde vezikoüreteral reflü, üreterosel veya megaüreter hastalıklarını taşıyabilir. Üreterosel idrar yolunun mesane içerisinde baloncuk yapmasıdır ki bazen bu baloncuk böbreğin idrarın idrar yolundan mesaneye geçişini engelleyebilir. Bu durumda böbrek havuzcuğu şişer ve bazı durumlarda idrar yolu da şişerek megaüreter halini alır.

Üreterosel‘in tedavisi çoğunlukla endoskopik olarak baloncuğun patlatılmasıdır. Bu işlem sonrası çocuk hemen evine dönebilir ancak işlemin kalıcı başarısı %70 civarında olduğu gibi sonrasında vezikoüreteral reflü de gelişebilir. Başarısız olunduğu, megaüreter‘in şiddetli olduğu ya da karın ağrısı, idrarda kanama ve sık idrar yolu enfeksiyonu olması durumlarında idrar kanalı cerrahi girişimle onarılıp mesaneye yeniden dikilir. Eğer çift böbreğin bir tanesi çalışmıyor ise bu böbreğin çalışmayan kısmının da ileride idrar yolu enfeksiyonlarına veya hipertansiyona yol açmaması için cerrahi girişimle çıkartılması gereklidir.
üreterosel

renal duplikasyon renal duplikasyon